Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zase budou volby

V květnu jsou volby do Evropského parlamentu  Rozhodneme si, kdo bude zastupovat Českou republiku na půdě EU.

Že to budou unavené, mdlé, suché a především programově prázdné volby, potvrzuje hned několik faktorů. Volební účast v posledních evropských volbách byla 18%. Lidé jsou volbami unavení a nikdo se tomu nemůže divit. Máme volby do zastupitelstev měst a obcí, Parlamentu, Senátu, krajů, do toho nám naši zákonodárci přidali přímou volbu prezidenta republiky. Člověk se vzpamatuje z jedněch voleb a hned už dostává do schránky další volební lístky. A právě volební lístky s kandidujícími subjekty do Evropského parlamentu končí nejčastěji v koši nebo v kotli. O volby do EU prostě není zájem i přes údiv komentátorů. Ti se podivují, jak je možné, že ta skvělá Evropská unie lidi nezajímá, když nás chrání před tím zlým Trumpem, Brexitem a před těmi hrůzostrašnými fake news.

Nejrůznější komentátoři, politologové a politici často žijí v uzavřeném světě Twitteru a ve své sociální bublině, kde se vše točí kolem jejich pojetí dobra a zla a kde vrcholem jejich životního štěstí je výhra proujiních sil ve volbách. Žijí mimo realitu, kterou mají zkreslenou. Ta je taková, že tři čtvrtiny lidí nějaké volby do EU nezajímají, 80% občanů nezná jméno jediného europoslance, více než polovina lidí vůbec neví, kdy ty volby vlastně jsou a jak se v nich volí. To potvrzuje řada nejen průzkumů, ale hlavně povídání si s lidmi mimo Twitter. V chlapama v hospodě, ráno v pekárně, v čekárně u doktora, v autobuse. Lidi řeší svoje vlastní problémy a starosti - z práce vyzvednout děti ze školky, nakoupit, zaplatit hypotéku, zaplatit dětem kroužek, mezitím máte v hlavě věci do práce a to, k jaké mamince o víkendu pojedete:-) Není proto divu, že normální lidi nemají čas, chuť a energii poslouchat jednoho mravokárce za druhým, jak nám tady ve vzduchu visí díky Brexitu hladomor, a proto musíme volit tak a tak, toho a toho. Ne, že by lidi politika nezajímala. Zajímá. Ale ta, ke které mají vztah a pocit, že je ovlivňuje a že oni mohou ovlivnit ji. Voliči se zajímají o to, jak starosta obce spravuje obec, ve které oni žijí. Jak vypadají silnice, kam putují daně, jakou jejich děti mají kvalitu výuky, jaké budou důchody a X desítek dalších věcí. Rozhodují se podle svého životního postavení, způsobu života, z části z přesvědčení a životní situace. Jasně, státní zaměstnanec spíše přeje levici (vyšší výběr daní, větší role státu, posilování Zákoníku práce...), kdežto například majitelka trafiky spíše přeje pravici (nižší daně, svobodnější trh, méně povinností pro živnostníka...). V komunálních volbách často rozhodují podle sympatií - Karel Vomáčka tu celý život podniká, pořádá drakiády, soutěže pro děti, za svoje postavil dětem hřiště, zařídil opravu chodníku, ale Jarda Kočka jako starosta neudělal nic, tak si zvolíme Vomáčku. Volby to jsou srozumitelné a jasně definované, známe často kandidáty, víme, co kdo udělal a neudělal, jaké hodnoty a názory zástavá každý kandidující subjekt. To se rozhodně nedá říci o volbách do Evropského parlamentu.

EU je obyčejným lidem vzdálená a po právu v drtivé většině mají pocit, že jim nic nepřináší. Teď se na mě sesypou komentáře, že díky EU máme cyklostezky, lavičky v parcích, ovoce na školách atd. Čas od času se EU povede vytvořit hodnota, která má smysl a která je prospěšná ve prospěch občanů této země. Ale přiznejme si, že v drtivé většině k nám z EU přichází jedna regulace a jedno nařízení za druhým. V našem Parlamentu se jak na běžícím pásu zvedají ruce pro 101 implementací zákonů do našeho systému správy země. Neprobíhá diskuze, zda dané nařízení z dílny EU něco přinese, zlepší kvalitu života nebo například zvýší bezpečnost našich spoluobčanů, ale hlavně to rychle schválit a do datumu XY uvést v platnost, aby neměli o nás soudruzi v Bruselu pochybnosti nebo dokonce špatné mínění. Evropská unie obyčejným lidem odebírá nesmírné množství osobní svobody. Chtějí nám zakázat nosit nejen zbraně, ale i nože do lesa. Mnozí zastánci politiky EU namítají, že strašíme lidi, šíříme fake news a "ty, ty, ty". Jasně, nepřijde úředník z Bruselu a neřekne "dle směrnice a nařízení EU mi dej svůj kvér". V tu chvíli by v členských zemích probíhala pomalu občanská válka. Nejdříve nařídili zmenšit zásobníky, pak příkážou, že můžeme mít zbraně jenom do takového a takového dostřelu, až nakonec bude nemožné mít legálně doma v nočním stolku pistoli. Totalita je plíživá, přichází pomalu a kousek po kousku nám bere naši suverenitu a naše rozhodovací pravomoci. A všechny totality mají jedno společné - sebrat lidem zbraně. Dělali to nacisti, dělali to komunisti a dělá to i EU. Opačné a nekomfortní názory označují jako "fake news". Říkají nám, jaké názory můžeme a nemůže říkat, co máme a nemáme číst, co si máme a nemáme myslet, koho máme brát vážně a kdo je jenom populista. Na západě se bojí vyslovit, že táta je muž a že máma je žena. Brutálním a agresivním způsobem nám vnucují svoje pojetí světa, bagatelizují pojmy jako rodina, tradice, národ. Komentátoři, jako například progresivní levičák Moláček, tomu tleskají a pokud někdo něco namítá, označí je za zapšklé a zlé konzervativce, kteří brání v pokroku. Lidem EU nic nepřináší, rozbíjí kdysi zdánlivě nerozbitelné, hraje si na Velkého bratra.

Stát se europoslancem není nejtěžší záležitostí, díky pramalé volební účasti stačí třeba i 70 000 hlasů a je z vás europoslanec. Zároveň je to z hlediska finančního velmi lukrativní, proto nám tu před volbami vznikají nové strany a straničky, hnutí a hnutíčka s jasným cílem: dosáhnout 5,01% a mít mandát. Jasně, jedno křeslo se dělí špatně, proto se například na koalici nedohodli Realisté a Svobodní. Vše se vždy točí kolem jednoho muže, stranu si založil pan europoslanec Telička, stranu si založil europoslanec Štětina, dokonce i Jaromír Soukup si založil svoje politické hnutí. Na druhé straně se strany a hnutí spojují, protože by každý dostal po jednom procentu a neustáli by to vnitrostranicky. Volič tak do schránky dostane volební lístky, kde má Společně pro Evropu, Naše Evropa, Vaše Evropa, Spojené síly pro Evropu, Společná Evropa, Evropa společně, Evropa Jaromíra Soukupa atd. A já se voličům nedivím, že to v půlce hodí do kotle a jdou si raději hrát s dětmi. V pořádku to není, ale nebýt "fanda do politiky" a nebýt členem strany, tak by mi to taky asi bylo šumák. A i když mám ideový problém s některými lidmi z naší kandidátní listiny, tak nám to tam hodím. Tyhle volby budou o ničem. Bohužel. EU potřebuje dát signál, že takhle tedy ne.

Mějte se hezky! 

Autor: Štěpán Chour | pondělí 25.2.2019 18:18 | karma článku: 17,24 | přečteno: 288x
  • Další články autora

Štěpán Chour

Genocida v JAR

V Jihoafrické republice denně umírají nevinní farmáři s bílou barvou kůže. Bez náhrad jim je zabavován majetek, spolu s rodinami jsou lynčováni a zabíjeni. Genocida ve 21. století. Asi jsme se nepoučili.

3.2.2019 v 22:17 | Karma: 41,64 | Přečteno: 1710x | Diskuse| Politika

Štěpán Chour

Nechme lidem jejich svobody

Pokud to funguje, zdaňme to. Stále to funguje? Ještě více to zdaňme. Pořád to funguje? Začněme to regulovat a přidejme zbytečné papírování. Už to nefunguje? Nevadí, začneme to dotovat.

27.3.2017 v 20:19 | Karma: 31,82 | Přečteno: 651x | Diskuse| Politika

Štěpán Chour

Vraťme politice její vážnost

Přál bych si Českou republiku bez korupce a klientelismu, s nízkými daněmi, minimem regulací a s politiky, kteří politice vrátí její vážnost. Současná politická garnitura nehájí zájmy občanů. Namísto toho probíhá boj o korýtka.

27.1.2017 v 10:44 | Karma: 29,17 | Přečteno: 980x | Diskuse| Politika

Štěpán Chour

Evropská unie sponzoruje terorismus.

Podporuji Izrael, protože je ostrovem svobody a demokracie. Velmi si vážím spojenectví s touto zemí, obdivuji a respektuji jejich kulturu, morální hodnoty a to vše, čím si tento národ musel projít. Po právu jsou hrdým národem.

19.12.2016 v 21:22 | Karma: 35,57 | Přečteno: 904x | Diskuse| Politika

Štěpán Chour

Řekněme společně ne lanovce v Děčíně

Lanovka v Děčíně - téma, které v těchto dnech rozděluje občany Děčína. Idealistické představy inženýrů narazily na ekonomickou realitu. Lanovka si na sebe nevydělá, bude ztrátová a daňoví poplatníci jí budou dotovat.

31.10.2016 v 20:38 | Karma: 20,71 | Přečteno: 518x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27,  aktualizováno  17:51

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

KOMENTÁŘ: Trumpovy trampoty s potraty. Mohly by mu prohrát volby?

28. dubna 2024

Premium Donald Trump rozjíždí prezidentskou kampaň a průzkumy říkají, že to bude souboj prsa na prsa s Joem...

U Votic se srazila tři auta, ženu záchranáři letecky transportovali do Prahy

28. dubna 2024  15:57,  aktualizováno  16:33

U Votic na Benešovsku došlo k dopravní nehodě, havarovala zde tři osobní vozidla. Podle policie měl...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  16:27

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1378x
Jsem členem děčínské ODS. Svobodu namísto regulací. 

 

Seznam rubrik