Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Řekněme společně ne lanovce v Děčíně

Lanovka v Děčíně - téma, které v těchto dnech rozděluje občany Děčína. Idealistické představy inženýrů narazily na ekonomickou realitu. Lanovka si na sebe nevydělá, bude ztrátová a daňoví poplatníci jí budou dotovat. 

Děčínem v posledních dnech a týdnech hýbe téma případné stavby lanovky v Děčíně na Pastýřskou stěnu. Jde o razantní zásah, protože bude narušen (pro mě osobně) nádherný výhled na děčínský zámek.

Na Pastýřskou stěnu byl během komunismu zbudován výtah a ani v té době nikoho nezajímal. Tenkrát také měla parta snílků růžové brýle a projekt dopadl katastrofálně.  Výtah byl provozován necelé dva roky, následně ho v tichosti zavřeli a dnes je ostudou Děčína. Chátrající socialistické monstrum je na očích většině turistů a je hanbou těch, kteří se o to zasloužili. Socialističtí inženýři argumentovali tehdy stejně, jak dnes argumentují projektanti a zastánci lanovky - lanovka si na sebe vydělá, přiláká miliony turistů a zaplní prázdné hotely. 

Podobné projekty tu už byly - viz zmíněný výtah na Pastýřskou stěnu, stavba koupaliště v zátopové oblasti, od kterého se omylem a náhodou ztratila dokumentace. Dále šlo například o podchod pod náměstím, který je teď nasypaný. Idealistické představy socialistických inženýrů byly takové, že podchod bude hojně využíván, byly nám prezentovány studie, ve kterých bylo slibováno to, že podchod nebude sloužit jako úkryt narkomanů a nepřizpůsobivých občanů. Opak byl pravdou.

Podobnou lanovku lze vidět v nedalekém Ústí nad Labem. Lanovka v tomto krajském městě si na sebe nevydělá, je ztrátová a daňoví poplatníci jí musejí dotovat. A nejedná se o malé částky, jde o miliony korun, které lze investovat efektivněji. Lanovka vede z nákupního centra Forum na vyhlášenou restauraci Větruše, odkud vede několik turistických tras. Jde tedy o dvě velmi turisticky navštěvovaná místa. Zvedl se zásluhou lanovky v Ústí nad Labem turistický ruch? Nezvedl a ani v Děčíně se nezvedne.

Město Děčín ustanovilo pracovní skupinu s názvem LANOVKA, jejímž cílem bylo zjistit zda se stavba lanovky vyplatí. Tato pracovní skupina shledala stavbu lanovky jako super nápad a doporučila tento projekt zrealizovat. Háček je v tom, že při analyzování ekonomického provozu měli členové skupiny růžové klapky na očích. Celý projekt vyčíslili na 70,5 milionů korun při splatnosti úvěru 9,5 let a úrokové sazbě 1%, reálná sazba pro město činí měsíční splátku 649 tisíc korun, včetně navýšení o úroky. Pokud naši konšelé chtějí splachovat peníze záchodem, doporučím jim tuto stavbu lanovky zrealizovat. V době, kdy město musí šetřit, hlídat každý výdaj a každou korunu otočit třikrát, se najdou lidé, kteří v plné vážnosti jsou ochotni postavit lanovku za 70 milionů korun. Získání dotace je nereálné, a že se dotace vyplácejí na různé nesmysly.

Projektanti vycházeli z těchto zdrojů návštěvnosti, pojďme se na to podívat:

1) Zámek Děčín navštěvuje 50 tisíc turistů ročně. Z toho 80% prý využije lanovku. Holý nesmysl. K návštěvě Větruše využívá necelých 30% lanovku.

2) Zoologická zahrada vykazuje návštěvnost 100 000 osob ročně, z toho prý 90% využije cestu lanovky. Holý nesmysl. Pokud 3-5 členná rodina navštíví zoologickou zahradu, z finančních důvodů nevyužije cestu lanovkou. Argumenty, že vstupenka do ZOO bude sloužit i jako jízdenka jsou sice hezké, ale nezapadá mi to do té ekonomické stránky, protože prakticky pojede daná rodina zadarmo.

3) Dále projektanti argumentují faktem, že se na lanovku přijedou podívat lidé z celé střední Evropy, protože prý neexistuje podobná přírodní scenérie. Ano, výhled na Děčín je nádherný, ale že by v Evropě nebyl žádný jiný? No to snad ne!:-)

4) Vycházejí z předpokladu, že každý den lanovku navštíví přes 2 400 osob. Vzhledem k faktu, že v krajském městě Ústí nad Labem tamější lanovka nedosahuje ani z poloviny tohoto čísla, jsem zvědav, jakým způsobem chtějí této návštěvnosti docílit. Argumentují kvalitním PR, které je samozřejmě důležité, ale kvalitní PR nezajistí naplněnou kapacitu.

Soukromý investor do toho nepůjde, protože ví, že jde o ekonomickou sebevraždu. A vlastně ani nemůže, protože pracovní skupina řekla NE případnému soukromému investorovi. Argumentují faktem, že by lanovka měla přejít do majetku městské hromadné dopravy. Přitom je logické, že konkurence v dopravě napomáhá zdravému rozvoji města. Ale to jsem odbočil:-)

Peníze daňových poplatníků lze investovat efektivněji - kupříkladu na revitalizaci Podmokel, opravu chodníků či na zkvalitnění zdravotní péče.

Pevně věřím, že ke stavbě lanovky nedojde a nebudeme tu mít další chátrající projekt. Já osobně pro to udělám maximum. Nehodlám nečinně přihlížet tomu, jak konšelé vyhazují peníze daňových poplatníků oknem. Ostatně jako při kauze farmářských stánků.

http://chour.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=559633

Hezký den a mějte se rádi.

Štěpán Chour

Autor: Štěpán Chour | pondělí 31.10.2016 20:38 | karma článku: 20,71 | přečteno: 518x
  • Další články autora

Štěpán Chour

Zase budou volby

V květnu jsou volby do Evropského parlamentu Rozhodneme si, kdo bude zastupovat Českou republiku na půdě EU.

25.2.2019 v 18:18 | Karma: 17,24 | Přečteno: 288x | Diskuse| Politika

Štěpán Chour

Genocida v JAR

V Jihoafrické republice denně umírají nevinní farmáři s bílou barvou kůže. Bez náhrad jim je zabavován majetek, spolu s rodinami jsou lynčováni a zabíjeni. Genocida ve 21. století. Asi jsme se nepoučili.

3.2.2019 v 22:17 | Karma: 41,64 | Přečteno: 1710x | Diskuse| Politika

Štěpán Chour

Nechme lidem jejich svobody

Pokud to funguje, zdaňme to. Stále to funguje? Ještě více to zdaňme. Pořád to funguje? Začněme to regulovat a přidejme zbytečné papírování. Už to nefunguje? Nevadí, začneme to dotovat.

27.3.2017 v 20:19 | Karma: 31,82 | Přečteno: 651x | Diskuse| Politika

Štěpán Chour

Vraťme politice její vážnost

Přál bych si Českou republiku bez korupce a klientelismu, s nízkými daněmi, minimem regulací a s politiky, kteří politice vrátí její vážnost. Současná politická garnitura nehájí zájmy občanů. Namísto toho probíhá boj o korýtka.

27.1.2017 v 10:44 | Karma: 29,17 | Přečteno: 980x | Diskuse| Politika

Štěpán Chour

Evropská unie sponzoruje terorismus.

Podporuji Izrael, protože je ostrovem svobody a demokracie. Velmi si vážím spojenectví s touto zemí, obdivuji a respektuji jejich kulturu, morální hodnoty a to vše, čím si tento národ musel projít. Po právu jsou hrdým národem.

19.12.2016 v 21:22 | Karma: 35,57 | Přečteno: 904x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1378x
Jsem členem děčínské ODS. Svobodu namísto regulací. 

 

Seznam rubrik